Adam Zbiejczuk: podle mého názoru nejkrásnější dovolenou dělají vždy lidé

Adam při výběru dovolené jedná často impulsivně, resp. dle doporučení kamarádů. Nebere dovolenou z pohledu „chci ušetřit peníze“, ale spíše z pohledu potkat se se zajímavými lidmi a proniknout za „turistickou fasádu“, dostat se tam, kde to mají místní rádi. Adam by chtěl poznat širokou škálu světových míst, mezi ta nej patří Petrohrad, Barcelona a Istanbul.

Adam ZbiejczukAdam Zbiejczuk (*1982), social media specialist Ataxo, je trvale Brňák v pražském exilu. Jezdí autem značka Renault Megane a jeho vysněným modelem automobilu je Ford Cortina. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Kofola, Svijany a Google. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 58 513 km.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Na světě je tolik krásných míst – proto podle mého názoru nejkrásnější dovolenou dělají vždy lidé. Na rozpočtu, vzdálenostech nebo počtu Unesco památek nezáleží. Mám proto tři kandidáty. Roadtrip se Škodou 105 a spaním ve stanech do Pobaltí v roce 2002, návštěvu ekumenického místa setkávání v Taizé ve Francii (a následné ježdění po Burgundsku) téhož roku a Hospitality Club / Couchsurfing meeting v maďarském Súru v roce 2007. Pak mám tři moc oblíbená města, kam se rád vracím: Lublaň, Londýn a Berlín.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

San Francisco, Nový Zéland, Etiopie, Petrohrad, Barcelona, Istanbul, Rio de Janeiro, Sarajevo, Filipíny, Kábul.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Portal de l’Àngel, Španělsko, 2. San Francisco, 3. Nový Zéland, 4. Petrohrad, Rusko, 5. Istanbul, 6. Rio de Janeiro, 7. Botanické zahrady, Rio de Janeiro, 8. Sarajevo, 9. Filipíny, 10. Filipíny, 11. Kábul, 12. Kábul.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Prodloužený víkend na konci října znamenal krátký, ale krásný výlet do SlovinskaLublaň (mé oblíbené město, které má skvělou atmosféru kombinující útulné a přátelské maloměsto a hlavní město moc pěkné země), svačina v Terstu a den a noc v Piranu (starobylé pobřežní město v italském stylu, nicméně dnes část slovinského Jadranu). Počasí bylo k ročnímu období úžasné, Etnografické muzeum v Lublani zajímavé, hostely v dobrém poměru kvalita/výkon a ještě jsme od kamarádů dostali kupony na pizzu ze slovinského „Slevomatu”. Následovat bude na přelomu listopadu a prosince dlouhá dovolená na ostrově St. Martin v Karibiku – těším se moc.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Do Londýna natáčet rozhovor s Fun Loving Criminals a následný propařený víkend.

Jaký byl váš definitivně nejhorší zážitek z cest?

Maroko – kdy jsem musel okamžitě domů, zablokovalo se mi 20 tisíc korun na kartě a letenku jsem nedostal a přítelkyně k tomu byla přiotrávená jídlem – a zpět jsme nakonec letěli 11.září.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Mám rád server www.akcniletenky.com, dám na kamarády a často jednám spíš impulzivně. Na cestách také využívám server Couchsurfing.org, kde si cestovatelé vzájemně pomáhají. Osobně mi nejde ani tak o to ušetřit za ubytování, ale hlavně o možnost seznámit se zajímavými místními lidmi a proniknout za „turistickou fasádu“, dostat se tam, kde to mají rádi místní.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

S cestovkami nejezdím a v letadle spím.

Setkal jste se na cestách s nějakým nádherným gastronomickým zážitkem, který vám naprosto učaroval a rozhodně byste ho doporučil?

Když jsem byl v Taizé, mezinárodním ekumenickém centru, tak jsem poslední den už po odjezdu zamířil do nedaleké vesničky Cormatin. A tam jsem zažil jeden z nejpříjemnějších gurmánských zážitků – v místní palačinkárně. Nic tam nemělo chybu: majitel, kuchař a číšník v jedné osobě nám nosil jeden zázrak za druhým. Geniální palačinky, skvělou kávu, drobné pozornosti a kromě toho si s námi popovídal o filozofii, cestování, vaření – plánoval se přestěhovat do Austrálie, ale kdyby to náhodou neudělal, tak se za ním určitě stavte. Čechy má bůhví proč speciálně rád.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Mám rád Vysočinu, Šumavu, Jeseníky, ale i Slovácko a Pálavu.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Ne, obvykle se mi to moc nestává.

Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše (hory), resp. nejdále od domova?

Nejdál se chystám – na přelomu listopadu a prosince do Karibiku. Nejvýš asi ve Švýcarsku v Alpách.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Ibalgin, slivovice, dobrá nálada.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Nefotím – obvykle je okolo fotografů dost.

Jak by vypadala cesta Adama Zbiejczuka kolem světa?



Itinerář

  • Praha – Petrohrad (1 479 km)
  • Petrohrad – San Francisco (8 885 km)
  • San Francisco – Rio de Janeiro (10 647 km)
  • Rio de Janeiro – Nový Zéland (12 070 km)
  • Nový Zéland – Filipíny (7 624 km)
  • Filipíny – Kábul (6 067 km)
  • Kábul – Etiópie (4 319 km)
  • Etiópie – Istanbul (3 769 km)
  • Istanbul – Sarajevo (926 km)
  • Sarajevo – Barcelona (1 362 km)
  • Barcelona – Praha (1 365 km)

Celkem: 58 513 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Paco CT

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]