Dušan Fibingr: Krásu Ermitáže v Petrohradě nelze popsat

Dušan k cestování nikdy nevyužívá cestovní kanceláře, cestu si raději plánuje sám. Opakovaně se vrací relaxovat do Norska, jehož krásná příroda a klid ho nabíjí energií. Dokud je bez dětí, upřednostňuje aktivní dovolenou. Nejraději cestuje s přítelkyní. Ze světových měst ho nadchnul Petrohrad, naopak zklamaný byl z Velké čínské zdi. V Čechách našel zalíbení v Beskydech, které mu svým charakterem nejvíce připomínají jeho oblíbené Norsko.

Walter PavlišDušan Fibingr (*1977), ředitel poradenské skupiny Renards, žije trvale v Brně. Jezdí automobilem značky Peugeot 407; jeho vysněným vozem je Audi S5. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Apple a Audi, s úsměvem k nim obratně přidává značku Renards. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 65 167 km, nevynechal by ani jeden světadíl.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Opakovaně se vracím do Norska. Ta čistota přírody mě nabíjí tak úžasnou energií, že mi stačí 2-3 týdny pobytu v norské přírodě a vydrží mi to na mnoho pracovních měsíců.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Nový Zéland, Velký Bariérový útes – potápění s mantami velkými, Thajsko, Nairobi, Rusko – Sibiř, Antarktida, Kajmanské ostrovy, Havaj, Francie – Provence, Island.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Nový Zéland, 2. Nový Zéland, 3. Velký Bariérový útes, 4. Bangkok, Thajsko, 5. Thajsko, 6. Nairobi, 7. Rusko, 8. Sibiř, Rusko, 9. Antarktida, 10. Antarktida, 11. Kajmanské ostrovy, Karibik, 12. Havaj, 13. Havaj, 14. Francie, 15. Island.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Moskva a Petrohrad. Oběma městům jsme chtěli věnovat rovnocenný čas. Pokud však mohu doporučit, Moskvu buď vynechte úplně, nebo jí věnujte maximálně dva dny. Naopak na Petrohrad je týden málo. Je to překrásné město, kterému nechybí vůbec nic – moře, řeka, přístav, skvělý urbanismus, nádherné domy, historie i krásné Rusky. Místní galerie strčí Louvre do kapsy. Ermitáž nám tlačili do hlavy na základní škole, ale nikdy jsem netušil, že jde do jednoho objektu zkoncentrovat tolik krásy. Popsat se to nedá, to se musí vidět.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Před pár lety jsem se zúčastnil vědecké konference v Pekingu. Klasická lákadla typu Zakázané město nebo Velká čínská zeď mě dost zklamaly. Přestože zeď je skutečně zajímavá stavba, pořád je to jen hodně dlouhá zeď, po které se dá chodit. Zakázané město má krásnou architekturu, ale Maova „kulturní revoluce“ způsobila, že je na exponáty dost chudé. V podstatě se jen procházíte soustavou poloprázdných objektů. Mnohem víc mě fascinovaly klasické reálie současné Číny, kterými jsou totálně kolabující doprava a urbanismus řízený direktivními rozhodnutími. Starý Peking mizí pod pásy desítek paralelně pracujících bagrů. Dopouštějí se stejné chyby jako východní Evropa před 40 lety – překotná betonáž dalších králíkáren pro lidi. Vidět něco takového je nezbytné pro pochopení role Číny ve světě a směru, kterým se tato země vydala.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Luxusní vlak, 1. třída, trasa MoskvaPetrohrad. Podle referencí a docela vysoké ceny jsme očekávali takřka Orient express. Byly nám slibovány kvalitní postele ve spacím voze, semišové papuče a další. Místo toho jsme však dostali kupé, ve kterém jsme se odvážili usnout až nad ránem, kdy zvítězila únava nad odporem k špinavým lehátkům.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

S přítelkyní se prostě domluvíme a vyrazíme podle toho, co nás v danou chvíli zaujalo a zajímá nejvíc. Buď se předem připravíme na internetu, nebo jedeme bez větší přípravy.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Cestovní kanceláře nevyužívám. Cestu si obvykle připravím na internetu nebo vyrážím naslepo. Mezi leteckými přepravci dnes nevidím moc rozdíl – nepamatuji se, že by mě nějaké aerolinky naštvaly, takže v podstatě chválím všechny.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Beskydy. Když vyrážím na pracovní cestu do Beskyd, je to jediná lokalita, kam se těším několik dní dopředu. Nádherné scenérie a atmosféra Beskyd je pro mě takovým českým Norskem. Když už mě práce utluče až na krajní meze, víkend v Beskydech mi vždy zaručeně pomůže.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Ukotven se říct nedá. Jsou roky, kdy jedu 4x na hory a už mi nevyjde prostor pro letní dovolenou. Ideální je však najít prostor i v letní části roku, protože baterky pro výdrž pracovního tempa od zimy do zimy nevydrží.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Zatím ještě stále aktivně, ale obávám se, že s příchodem dětí rád přejdu spíše k pasivnějšímu způsobu trávení dovolené.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Kreditní karta. To jediné je dnes potřeba, vše ostatní se dá pořídit na místě.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Zrcadlovka Canon EOS 450D, objektivy s rozsahem 35-300.

Jak by vypadala cesta Dušana Fibingra kolem světa?



Itinerář

  • Brno – Francie (1 039 km)
  • Francie – Island (6 183 km)
  • Island – Kajmanské ostrovy (6 610 km)
  • Kajmanské ostrovy – Havaj (7 647 km)
  • Havaj – Nový Zéland (7 319 km)
  • Nový Zéland – Antarktida (4 247 km)
  • Antarktida – Velký Bariérový útes (6 100 km)
  • Velký Bariérový útes – Thajsko (6 239 km)
  • Thajsko – Sibiř (7 092 km)
  • Sibiř – Nairobi (6 753 km)
  • Nairobi . Brno (5 938 km)

Celkem: 65 167 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: BBM Explorer

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]