Michaela Romanová: Nejkrásnější dovolená? Bahamský ostrov Harbour Island

Michaela je prozatím první ženou v rejstříku všech dotazovaných respondentů. Přestože žije v USA, ráda si zaletí na návštěvu i do rodných Čech. Míša nepreferuje ani aktivní či pasivní užívání dovolené. Vždy totiž záleží na okolnostech. Se svým manželem cestují velmi rádi a o to víc si dokáží vychutnávat kulinářské speciality v navštěvovaných destinacích. Ideální představa jak trávit dovolenou; zamknout iPhony na pokoji, relaxovat, surfovat, chodit na tůry a užívat si dobrot z čerstvých ryb na všechny způsoby.

Michaela RomanováMichaela Romanová (*1986), studentka a spoluzakladatelka dvou nových českých startupů; Klub Sommeliérů a www.nalok.cz – Nakupujte lokálně, žije trvale v Newcastle, stát Washington. Jezdí automobilem Volswagen CC, ovšem ideálně bych chtěla žít ve městě, kde by mohla jezdit do práce na kole, nejlépe na takovém tom “šik městském”. Na rodinné výlety by se jí pak hodilo bezpečné SUV (na značce tak ani nesejde). Mezi Míšiny nejoblíbenější značky patří DKNY, Marc Jacobs a Sur la Table. Na své prozatím neuskutečněné vysněné cestě by vzdušnou čarou urazil zhruba 60 706 km. Navštívila by ráda Sonomu nebo Portland.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Myslím, že nejkrásnější dovolenou jsem zatím zažila na malém bahamském ostrově Harbour Island. S manželem jsme si ostrov vybrali spíš náhodou, neměli jsme naprosto žádná očekávání a snad právě proto se nám na ostrově tolik líbilo. Malý ostrůvek Harbour Island, který je asi tři hodiny cestou lodí z hlavního města Baham, Nassau, je tak malý, že na objetí ostrova Vám stačí asi dvacet minut a jeden golfový vozík.

Čas jakoby se tu zastavil. Lidé jsou tu neskutečně milí a mají tu, podle mého manžela velkého gurmána, ten nejlepší cheesburger (podle všeho onen slavný „cheesburger in paradise“ Jimmyho Buffetta byl pojmenován právě zde, na ostrově Harbour Island v restauraci u Ma Ruby).

Ale abych nezapomněla, na východě ostrova je tzv. Pink Sand Beach. Pláž s růžovým jemným pískem a neskutečně křištálovou vodou.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Tak například Kauai, Sonoma (CA), Panama, Portland (Maine, US), Sagrada Familia, Paříž, Kapské Město, Tádž Mahal, Velký bariérový útes, Nepál.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Kauai, Havaj, 2. Kauai, Havaj, 3. Sonoma, Severní Amerika, 4. Panama, Jižní a Střední Amerika, 5. Casco Viejo, Panama, 6. Portland, USA, 7. Portland Bill, USA, 8. Sagrada Familia, Barcelona, 9. Paříž, Francie, 10. Paříž, Francie, 11. Kapské Město, Jihoafrická republika, 12. Tádž Mahal, Indie, 13. Velký bariérový útes, Austrálie, 14. Kathamandu, Nepál, 15. Kagbeni, Nepál.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Naposledy jsme byli s manželem na Havaji. Na dovolenou jsme se těšili jako malí. Po měsících nekonečné práce jsme konečně úplně vypnuli. Vybrali jsme si malý hotýlek na kraji Waikiki, půjčili si auto, zamkli iPhony na pokoji a celý týden jsme jen relaxovali, chodili na tůry, serfovali a užívali si čerstvých ryb na všechny způsoby (tip pro ostatní cestovatele: na Havaji si určitě musíte dát tzv. Ahi Tuna Poke).

Jedná se o salát vyrobený ze syrového tuňáka s mořskou řasou a zálivkou z wasabi, zázvoru a sojových semínek).Nejbližší dovolená nas pak čeká na americký den práce, tzv. Labour day, který strávíme v kanadském přímořském městečku Victoria B.C.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Ještě jsem toho moc pracovně nenacestovala, ale z toho mála jednoznačně vyčnívá cesta do San Franciska, Silicon Valley a okolí. K San Francisku mám velmi osobní vztah, vinná oblast Napa Valley a jižněji pak Silicon Valley mě překvapilo svým obrovským genius loci.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Víte, že si ani na žádný nemůžu vzpomenout?

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Protože nemáme zažitý model léto moře, zima hory, dovolenou hledáme tak nějak konstatně. Destinaci předem moc neplánujeme, s manželem oba víme, kam bychom se chtěli ještě podívat, nebo kam bychom se rádi vrátili. Oba sledujeme zajímavé nabídky a když se něco objeví, většinou neváháme a jedeme. Samozřejmě, pokud máme kousek našetřené dovolené a nějaký ten dolar navíc.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Myslím, že jsem snad ještě nikdy nejela na dovolenou s cestovní kanceláří. Tedy když nepočítám školní výlety, které nejspíš byly plánovány přes cestovku. Na výběr dovolené používáme téměř výhradně cestovní server Expedia.com. Mají vždy tu nejlákavější nabídku. Hodnocení jednotlivých hotelů pak porovnáváme na serveru Tripadvisor.com, který nás zatím nikdy nezklamal.

Po Americe nejraději létáme s Virgin Airlines; mají vše domyšlené do posledního detailu a stále ještě se řídí heslem náš zákazník, náš pán. Přes Atlantik nejraději létáme s bývalou KLM (teď už bohužel koupené Deltou, kde kvalita služeb klesá stále níž), a po Evropě se nám pak osvědčily švýcarské aerolinky.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Jakákoli destinace v Česku je pro nás velmi exotická. Minulou zimu jsem poprvé navštívila Špindlerův mlýn, který mě velmi překvapil svou přívětivou atmosférou. Samozřejmě týden na Jižní Moravě nebo ve Valašských kotárech zní taky velmi lákavě.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Měla jsem, než jsem se přestěhovala do Ameriky. Tady každou volnou chvíli trávíme cestováním, a tak jednotlivé dovolené splývají dohromady.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Záleží na okolnostech. Tak například výlet do Victorie bude myslím spíš pasivní, abychom si odpočinuli. Výlet do Čech, který nás čeká v listopadu, bude pracovně-aktivní. A výlet na Havaj v prosinci bude pasivně-aktivní. Manžel bude nejspíš celý den ležet na pláži, pít koktejly a číst si. Já naopak chvíli neposedím.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Žádnou nemám. Ale nejspíš by tam byla sada nejpotřebnějších léků a náplastí, sirky, kapesní nůž Victorinox (mimo jiné i s tužkou, světýlkem, nůžkama a paměťovou kartou), pár energy tyčinek a nějaká rodinná fotka. Možná je čas si nějakou založit?

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Většinou používáme náš fotoaparát Panasonic Lumix nebo iPhonem.

Jak by vypadala cesta Michaely Romanové kolem světa?



Itinerář

  • Newcastle, Washington – Portland (227 km)
  • Portland – Sonoma, CA (811 km)
  • Sonoma, CA – Panama (5 374 km)
  • Panama – Kauai, Havaj (8 594 km)
  • Kauai, Havaj – Velký bariérový útes, Austrálie (8 930 km)
  • Velký bariérový útes, Austrálie – Kathmandu, Nepál (9 382 km)
  • Kathmandu, Nepál – Agra, Indie (722 km)
  • Agra, Indie – Kapské město, Jihoafrická republika (9 249 km)
  • Kapské město, Jihoafrická republika – Barcelóna, Španělsko (8 549 km)
  • Barcelóna, Španělsko – Paříž, Francie (831 km)
  • Paříž, Francie – Newcastle, Washington (8 037 km)

Celkem: 60 706 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Wendel

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]