Blanka Gáka Sadílková: Dokud jsem mladá, ještě chci s batohem na zádech zvládnout Indii a Tibet

Blanka je skutečným živlem tělem i duší. Na dovolených ji fascinují možnosti zažít extrémní situace a různá dobrodružství. Nebojí se zdolávat Himaláje nebo se prát s horskou nemocí. Umí však bleskově otočit o 180 stupňů a cestovatelský adrenalin dokáže ochotně vyměnit za opravdový relax v teple u moře, na slunci. Sama tvrdí, že v létě si užívá sluníčka v Čechách a v zimě za ním ráda kamkoliv vyrazí. Blanka by ráda navštívila různé kouty světa, ovšem mezi ty nelákavější řadí Tibet, Austrálii a Japonsko.

Blanka SadílkováBlanka Gáka Sadílková (*1981), úspěšná fotografka (portfolio naleznete na www.infinityimages.co.uk), žije trvale v Herálci na Vysočině. Jezdí autem značka KIA Sorento, avšak její vysněným modelem automobilu je Infinity Ex. Mezi její nejoblíbenější značky patří Canon, Infinity Images a Apple. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazila zhruba 52 306 km.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Každá moje dovolená, nebo spíš cesta, byla krásná a každá z úplně jiného úhlu pohledu. Krásná byla dovolená na Kubě s koupáním v Karibiku. Stejně krásná ale byla taky expedice v Himalájích, kde nebyla ani sprcha. Mám ráda extrémy, dobrodružství a každá země má úplně jinou vůni a chuť. Nemůžu říct, která byla nejkrásnější, každá byla jiná.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Můj velký sen je Oceánie. Ráda bych se podívala na Fidži, Bali, Papua-Nová Guinea do Austrálie, Tasmánie, Maledivy, Seychely, Velikonoční ostrov, chci se podívat na Nový Zéland (Cookovy ostrovy), dále pak toužím vidět a poznat Japonsko a jeho kulturu, Filipíny, v Jižní Americe je mimo jiné mým snem Peru a Argentina, ve staří ráda projezdím Skandinávii a dokud jsem mladá, ještě chci s batohem na zádech zvládnout Indii, Kambodžu, Laos a Vietnam a v neposlední řadě vytoužený Tibet.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Mumbai, Indie, 2. Fidzi, Oceánie, 3. Bali, 4. Maledivy, 5. Velikonoční ostrovy, 6. Cookovy ostrovy, 7. Tokio, Japonsko, 8. Manila, Filipíny, 9. Peru, 10. Stokholm, Švédsko, 11. Tibet, 12. Laos.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Jezdím spíše pracovně, naposledy jsem byla před dvěma týdny v Londýně, na dovolené jako takové jsme byli s manželem v červnu v Turecku a na jaře jsem byla pracovně v New Yorku. V nejbližší době- za dva dny se chystám pracovně na Slovensko, pak opět Londýn. Jako první delší cestu plánujeme Peru, ale termín je zatím nejistý.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Je to jako s dovolenou- každá cesta je zajímavá jiným způsobem. Ale zvolím Nepál. Expedice, která nakonec až tak pracovní nebyla.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Horská nemoc v Himalájích. Nakonec jsme vystoupali až do 5 416 m. n. m. , ale ve 4 100 m. n. m. jsem myslela, že umřu. Horská nemoc se vkrádá pomalu a nenápadně. Až teď, když čtu poznámky z diáře tak se divím, že jsme si toho všimli až tak pozdě. Trekovala jsem, i když mi nezabíraly ani prášky na bolení hlavy. Pak už se přidalo i zvracení no a dnes jsem ráda, že jsem to ustála.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Podle lidi, se kterými cestuji, finančních možností a momentálního rozpoložení.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Cestovní kanceláře nevyužívám, cestu si vždy plánujeme sami. Doporučit můžu aerolinky Quatar.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Je jich hodně. Od Vysočiny, odkud pocházím, až po Český ráj. Samozřejmě miluju Krkonoše a opravdu nikdy jsem nebyla v Českém Švýcarsku, moc se tam těším a brzy to snad i napravím.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Naopak. V létě si užívám sluníčka doma a přes zimu za nim ráda vycestuji. Lyžovaní mi stačí na Vysočině.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Z 90% aktivně, ale taky si ráda odpočinu. Děti zatím nemám.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Podle toho, kam jedu. Nad 3 000 m. n. m. v horách náhradní sluneční brýle a ať už jedu kamkoliv, tak nutně potřebuji tužku a papír.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Na film fotím jenom „doma“, s sebou vozím Canon 5D mark II., který momentálně používám. Na cesty s sebou beru vždy jen jeden objektiv, můj oblíbený Canon 17-70mm, f2.8.

Jak by vypadala cesta Blanky Sadílkové kolem světa?



Itinerář

  • Herálec – Stokholm (1 080 km)
  • Stokholm – Argentina (12 283 km)
  • Argentina – Peru (1 840 km)
  • Peru – Velikonoční ostrovy (4 005 km)
  • Velikonoční ostrovy – Cookovy ostrovy (5 114 km)
  • Cookovy ostrovy – Nový Zéland (3 218 km)
  • Nový Zéland – Austrálie(3 140 km)
  • Austrálie – Bali (3 733 km)
  • Bali – Japonsko (5 281 km)
  • Japonsko – Laos (3 782 km)
  • Laos – Herálec (8 830 km)

Celkem: 52 306 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Martin Sojka

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]