Dalibor Chvátal: Dovolená autem do Arménie byl skvělý reset mozku

Přestože není Dalibor řidičem z povolání, řízení a dlouhé trasy za volantem jsou jeho koníčkem. Tomu také nasvědčují dovolené, na které Dalibor vyráží vlastním vozem. Dalibor nebere za podstatné zda dojede z bodu A do bodu B, ale co během cesty zažije. V letadle je o takové zážitky jasně ochuzen. Na svých dalších cestách by rád navštívil Island, New York nebo Peking.

Dalibor Chvátal Dalibor Chvátal (*1975), šéfredaktor finančního serveru Měšec.cz, žije trvale v Ostravě. Jezdí v automobilu značky Mazda 323 BG (r.v. 1994 bez klimatizace) + LPG a jeho vysněným automobilem je UAZ Hunter. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří MasterCard, Visa, Diners Club. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 56 406 km.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Gruzie a Arménie (autem).

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Island (celý), New York, Mexico City, Rio De Janeiro, Antarktida, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Peking, Bagdád, Mogadišu.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Gullfoss, Island, 2. Hotel a kasino, New York, 3. New York, 4. Katedrála, Mexico City, 5. Paris Square, Rio de Janeiro, 6. Redentor Christ, Rio de Janeiro, 7. Antarktida, 8. Hory Humboldt, Nový Zéland, 9. Vesnice Naduri, Papua-Nová Guinea, 10. Tian Tan, Peking, 11. Bagdád, 12. Banadir.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Letos jsem jel sám bez rodiny do Arménie autem, byl to skvělý reset mozku. S rodinou jsme dovolenou prožili v Řecku s malým přesahem do Turecka, Řecko je naší oblíbenou destinací (opět autem).

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Pětidenní cesta do Madridu, kde jsem poznal Madrid z obchodně-finančního pohledu a ne jako turista.

Jaký byl váš definitivně nejhorší zážitek z cest?

Po návratu z ciziny mě vždy spolehlivě vykolejí styl jízdy na českých silnicích. České a polské silnice pokládám za nejnebezpečnější v celé Evropě, necítím se na nich bezpečně.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Vzdálenost nehraje roli, důležité jsou celkové náklady na dopravu a pobyt. Až na druhém místě je lokalita. Vzdálenosti do 10 000 km jezdím autem, ty delší létám.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

V naprosté většině případů jezdíme na dovolenou s rodinou autem, i kvůli nákladům. Pokud nutně potřebuji letět sám, létám s Ryanair, Wizzair nebo s ČSA, služby CK nevyužívám.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Beskydy a Jeseníky. Celé.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Moře bych se v létě vzdával velmi nerad, naproti zimu každoročně strávíme v České republice na sáňkách a bobech.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte i utrhnout sám s partnerem?

Dovolenou rozdělujeme na tři části. První je společná, tj. celá rodina s třemi dětmi, druhou část strávím jen s manželkou a ta třetí je jen pro mě, často pod zástěrkou „služební cesty“ (aneb novinář v podstatě není na dovolené nikdy).

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Chytrý mobilní telefon s GPS a se dvěma bateriemi, nabíječka, záložní a vodě odolný mobil, 7 platebních karet různých vydavatelů, 4 soukromé šeky, USB se skeny dokumentů, ibuprofen, vitamin C, živočišné uhlí, codein (na tlumení kašle).

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Jsem naprostý amatér na focení, takže se spokojím s fotoaparátem Panasonic DMC-FS6, na nějž natáčím i případné video. Vyhovuje mi svojí velikostí.

Jak by vypadala cesta Dalibora Chvátala kolem světa?



Itinerář

  • Ostrava – Island (2 523 km)
  • Island – New York (4 607 km)
  • New York – Mexico City (3 359 km)
  • Mexico City – Rio de Janeiro (7 680 km)
  • Rio de Janeiro – Antarktida (8 645 km)
  • Antarktida – Nový Zéland (4 275 km)
  • Nový Zéland – Papua Nová Guinea (4 642 km)
  • Papua Nová Guinea – Peking (5 976 km)
  • Peking – Bagdád (3 802 km)
  • Bagdád – Mogadišu (5 002 km)
  • Mogadišu – Ostrava (5 895 km)

Celkem: 56 406 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Brian @ HKG’s

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]