Zapomenuté Machu Picchu

Machu Picchu, což v jazyce kečuánských indiánů znamená Starý vrch pokřtil jako svůj objev americký badatel a profesor Hiram Bingham v roce 1911. Výzkumy prokázaly, že dříve to byla stará pevnost Inků, kterou si záměrně postavili na nepřístupném místě, aby ji kryli před nájezdy různých nepřátel. Zajímavě ukrytá pevnost unikla pozornosti španělských dobyvatelů, a to i přesto, že se nacházela pouhých 120 km na severozápad od hlavního města Inků Cuzka.  V následujících letech (po objevu) odhalili archeologové zarostlý chrám a palác a zjistili, že se zdi stavby skládají z obrovských žulových kvádrů.

Schody, posvátné chrámy i Královské mauzoleum byly vytesány přímo do skály. Ostatní budovy byly bez použití malty postaveny z kamenných kvádrů, které byly upraveny tak, aby do sebe přesně zapadaly.

Žulový kvádr

V centru města, které bezpochyby sloužilo jako pevnost, stojí zbytky chrámového komplexu, jehož nejvyšším bodem je žulový kvádr. K žulovému kvádru se dá vyšplhat po spirálovitém schodišti vytesaném ve skále. Historikové tento monolit identifikovali jako posvátný kámen.

Nedaleko od Intihuatany byly také objeveny tři zcela zachovalé zdi Chrámu Slunce s oltářem sestaveným ze tří skalních bloků. Další velmi zajímavou stavbou v palácové části města je Torreón, což je polokulatá věž s obětním stolem. Pod ním se nachází prostor, který Bingham pojmenoval Královské mauzoleum. Poblíž bylo nalezeno 142 kosterních pozůstatků, především však ženských.

Ploché, otevřené náměstí, kterému se dnes říká Plaza Principal, bylo zřejmě místem, kde se obyvatelé scházeli při slavnostech. Množství stupňovitých teras, které vedou do centra města, sloužily k pěstování rostlin. Podle současných výpočtů dokázaly úrodné terasy v Machu Picchu uživit až 10 000 obyvatel.

Machu Picchu najdete v jižní Americe v Peru. Nejvhodnější doba k návštěvě je červen až říjen.

Ilustrační mapa umístění divů světa


Zobrazit umístění všech popsaných Divů světa na velké mapě.

Zdroj (photocredit) fotografií: togr

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]