Milan Pilař: V místech, která navštěvuji, se vždy zajímám o to, jak lidé žijí

Milan Pilař využívá dovolené zejména jako příležitosti k maximálnímu odpočinku a relaxu. Své cestování si nedokáže představit bez knihy, čí spíše knih. V nových zemích a krajích se zajímá zejména o zdejší život, tradice a zvyky a samozřejmě i kuchyni, kterou se rád inspiruje. Jeho cestovatelské touhy ho lákají například do divoké Kanady, za skotskou gaelskou kulturou či na plodnou jižní Moravu.

Milan působí jako novinář a pedagog. Je autorem a hlavním realizátorem projektu internetového deníku Vysočina-news.cz, zpravodajského webu cíleného na region kraje Vysočina. Zároveň působí jako šéfredaktor televize HBin či spoluautor Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského. Na své vysněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil asi 57 371 km.

 .

1) Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená a proč?

Asi bych těžko hledal jednu dovolenou jako nejkrásnější. V místech, která navštěvuji, se vždy zajímám o to, jak lidé žijí, jaká jsou jejich tradiční jídla, která se také snažím ochutnat, samozřejmě včetně místních nápojů. Nepatřím mezi Čechy, kteří si musí přes půl Evropy vozit české pivo. Přijde mi to hloupé. Dovolená je ale pro mě především prostorem pro maximální odpočinek od celoročního psychického a fyzického zatížení, které díky mnoha svým aktivitám mám.

2) Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa.

Divoká příroda Kanady, jihoamerické Andy, Nový Zéland, Skotsko, Skandinávie, Antarktida, ostrovy Tichomoří, jižní Morava, Slovenský ráj a slovenské termální lázně.

…a my Vám ukážeme, co byste mohl vidět.

Zdroje fotografií (photocredit): 1. jižní Morava, 2. Slovensko, 3. Skandinávie, 4. Skotsko, 5. Kanada, 6. Tichomoří, 7. Andy, 8. Antarktida, 9. Nový Zéland

3) Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Dovolenou vybíráme s manželkou tak, abychom navštívili zemi nebo místo, kde jsme třeba ještě nebyli, a abychom si maximálně odpočinuli. Oba vyhledáváme raději pobytové zájezdy, na nichž můžeme být sami dva s nějakou pěknou knihou, nebo spíš knihami, protože dovolená je pro nás vždy také jednou z mála chvilek, kdy se můžeme nerušeně věnovat četbě.
Můžu ale říct, že v posledním roce jsme žádnou dovolenou neměli, možná proto, že žijeme téměř na samotě, kde máme vše, co potřebujeme, a společnost nám dělá párek koček. Je to taková nepřetržitá dovolená.

4) Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše a nejdále od domova?

Nejvýš jsem byl asi při některém z letů k moři, když jsem se dostali s letadlem do jedenácti kilometrů, na zemi to nejsem schopný říct. Byl jsem v Tatrách, v Alpách, ale nevedu si deník a data tohoto typu pro mě nejsou důležitá. Co se týká vzdálenosti, pak nejspíš v Turecku, kde jsem si oblíbil tamní kuchyni plnou zeleniny, ovoce a masa na místním koření. Hodně nás to inspirovalo, takže občas vaříme tureckou kuchyni.

5) Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Přiznám se, že jsem podobnou krabičku nikdy nevedl, takže mě úplně nenapadá, co bych v ní měl mít. Můžu říct, co mám rád a co by mi mohlo chybět. Dobrá literatura, jídlo a kvalitní víno nebo pivo, vše ideálně české nebo moravské.

Jak by vypadala cesta Milana Pilaře kolem světa?

Itinerář:

  • Havličkův Brod – jižní Morava (106 km)
  • jižní Morava – Slovensko (148 km)
  • Slovensko – Skandinávie (1 850 km)
  • Skandinávie – Skotsko (1 377 km)
  • Skotsko – Kanada (5 484 km)
  • Kanada – Tichomoří (Bora Bora) (10 206 km)
  • Tichomoří – Andy (8 338 km)
  • Andy – Antarktida (5 572 km)
  • Antarktida – Nový Zéland (6 326 km)
  • Nový Zéland – Havlíčkův Brod (17 964 km)

Celkem: 57 371 km

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]