David Pokorný: Kavkazský Elbrus mám za sebou. Mířím do Nepálu

David se zjevně narodil s horolezectvím v krvi. Je pro něj podstatné strávit dovolenou aktivně. Ze srdce nemá rád povalování se na lehátku. “To bych se tak po dvou dnech k smrti unudil,” doplňuje. I proto se již velmi těší do Nepálu na výstup na Cho Oyu (pozn. red.: jde o šestou nejvyšší horu světa zvanou Tyrkysová bohyně). Věří, že se mu tento výšlap podaří uskutečnit již v dubnu 2011. Držíme palce a těšíme se na příští rozhovor i fotografie “z vrcholu”.

David PokornýDavid Pokorný (*1977), vedoucí komunikace a PR ve společnosti BVV Veletrhy Brno, žije trvale v Brně. Jezdí automobilem značky Škoda a žádný vysněný model ani typ automobilu nemá. Jak by asi mluvil, kdyby přesedlal na Velorex? Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Converce, Gibson a Salewa. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 52 769 km. Jako první z dotazovaných by se rád podíval na Jižní pól.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Nemusím dlouze přemýšlet. Himaláje.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Paříž, Řím, Jordánsko, Babylon, Nepál, Nový Zéland – místa natáčení Pána Prstenů, Jižní pól, Velikonoční ostrov, Ohňová země, Argentina.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Las Vegas hotel, Paříž, Francie, 2. Louvre, Paříž, Francie, 3. Koloseum, Řím, Itálie, 4. Patriae Vnitati, Řím, Itálie, 5. Valley Fountain, Jordánsko, 6. Babylón, 7. Anapurna, Nepál, 8. Mount Everest, Nepál, 9. Nový Zéland, 10. Matamata, Nový Zéland, 11. Velikonoční ostrov, 12. Ohňová země, 13. Arco de Entrada Córdoba, Argentina, 14. Salta, Argentina, 15. Jordánsko.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Minulé léto to byl Kavkaz, přesněji řečeno horolezectví a výstup na Elbrus. V tuto chvíli jsem měl být na expedici Double Gasherbrum v Pakistánu, ale kvůli pracovnímu vytížení to bohužel nešlo. Takže příští duben odjíždím do Nepálu a uskutečním výstup na Cho Oyu.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Ještě když jsem byl zaměstnán v televizi, tak to bylo turné hvězd po Evropě, ze kterého jsme natáčeli dokument (Brusel, Varšava, Slovensko, Moskva).

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Jsem zvyklý si poradit. Na první pohled nečitelné zážitky (rozuměj ani negativní, ani pozitivní) většinou vycházejí ze střetnutí s odlišnou kulturou; a takové naopak vítám.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Podtstané je strávit ji aktivně, opravdu nemám rád povalování se na lehátku. To bych se tak po dvou dnech k smrti unudil.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

S cestovními kancelářemi obvykle nejezdím, jsem zvyklý cesty naplánovat a realizovat na vlastní triko. A pokud už cestovka, tak nějaká, která nabízí aktivní zážitky, např. Adventura. Z leteckých společností mám velmi dobré zkušenosti např. s Qatar Airlines a Fly Emirates.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Jižní Čechy, česká Kanada. Abych nezapomněl: hudební festivaly, jedno kde.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

V zimě na lyže určitě, naopak nejsem letní plážový typ; pokud možno vyrážím na delší dobu do hor na nějakou expedici (Himaláje, Kavkaz, Pamír, apod.). Podstatné je pro mě vyrazit na delší dobu mimo civilizaci a dosah telekomunikačních zařízení a médií. Jedině tak jsem schopen si opravdu dokonale vyčistit hlavu.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Dovolenou trávím rozhodně aktivně. A to i v případě, že jedu s partnerkou.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Čelovka a knížka.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Olympus Mju v outdoorovém provedení. Fotky jsou slušné a ten fotoaparát vydrží všechno (mrazy, náraz o skálu, dá se s ním fotit pod vodou). Nejsem žádný velký fotograf, spíše cvakám a dokumentuji. A pak si vyberu.

Jak by vypadala cesta Davida Pokorného kolem světa?



Itinerář

  • Brno – Paříž (1 038 km)
  • Paříž – Řím ( 1 105 km)
  • Řím – Jižní pól (13 278 km)
  • Jižní pól – Ohňová země (3 624 km)
  • Ohňová země – Argentina (3 100 km)
  • Argentina – Velikonoční ostrov (4 565 km)
  • Velikonoční ostrov – Nový Zéland (7 035 km)
  • Nový Zéland – Nepál (11 606 km)
  • Nepál – Babylón (4 175 km)
  • Babylón – Jordánsko (795 km)
  • Jordánsko – Brno (2 448 km)

Celkem: 52 769 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: féileacán

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]