Jiří Hlavenka: Pracovní cesta mě dovedla až k polárnímu kruhu

Jiří není typickým dovolenkářem. Proto ani netřídí své dovolené ve stylu „nej – nej“. A protože mezi jeho čistě podnikatelské i cestovatelské záměry momentálně vstupuje ještě role aktivního otce, musí (jak říká sám „bohužel“) své výlety hodně plánovat a přizpůsobovat se. Věří ovšem, že až syn doroste, hodně se změní. Hezky vzpomíná na Finsko a české hory. Naopak z pobytu v Maroku nijak zvlášť odvázaný nebyl.

Jiří HlavenkaJiří Hlavenka (*1964), soukromý investor, mimo jiné se vlastnicky podílí ve společnostech FAYN, Líšenský Dvůr, NetDirect a xBizon. Žije trvale v malé vesnici nedaleko Brna. Jezdí automobilem značky Subaru; žádný vysněný automobil ve svých přáních neeviduje. Na otázku, které tři značky má nejraději, odpovídá rychle: „Obecně mě zajímá užitná hodnota, nikoli značka.“ Svou cestu kolem světa neplánuje.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Nedělám si hitparádu. Ale moc vzpomínám na Pirin – týdenní hřebenový přechod jednoho z nejvyšších pohoří Bulharska na začátku léta.

Místa, která Jiří Hlavenka mohl na svých cestách spatřit

Protože se Jiří na plánování cesty kolem světa příliš „netvářil“, rozhodli jsme se alespoň ukázat jemu i ostatním čtenářům místa, která (by) mohl vidět, nebo  na svých cestách po světě opravdu viděl. Nechť jsou inspirací pro všechny.

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Pirin, 2. Pirin, 3. Finsko, 4. Finsko, 5. Helsinky, 6. Helsinky, 7. Severní polární kruh, 8. Severní polární kruh, 9. Severní polární kruh, 10. Maroko, 11. Maroko, 12. Maroko.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Protože máme dítě, dovolené se musí plánovat dle něj a dle nás. Takže jsou to (pro mě bohužel) běžné pobyty u moře a v zajímavých turistických lokalitách v Česku.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Finsko a Finové v končící polární noci pár set kilometrů severně od polárního kruhu. Ano, to byla pracovní cesta.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Nic katastrofického se mně nepřihodilo, ale dost mně zamrzelo Maroko a Maročané (chování, špína, korupce, orientální despocie se vším všudy).

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Většina dovolených, kratších i delších je individuální. Plánujeme podle destinace se zahrnutím všech pro a proti.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Jednou jsem letěl z Barcelony s ČSA, už asi před 15 lety. V letadle jsme byli dva a na nás tři letušky. To se mně moc líbilo.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Těch je velmi mnoho, protože Česko překypuje především pestrostí: kterékoli pohraniční hory (poněkud „srdeční“ záležitost jsou Jeseníky). Bílé Karpaty, Pálava a Lednicko-Valtický areál (tj. místo mého mládí), nikdy nezklame Vysočina, Šumava, Česká Kanada, „Rožmberské“ Jižní Čechy.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Ne, jezdím kdy mám chuť a kdy to dává smysl. Moc nelyžuji.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Chtěl byh aktivně, ale realita je kvůli rodině spíše pasivní. Doufám, že jak kluk odroste, tak se k aktivnějšímu cestování zase vrátím.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Mapa.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Očima a myslí.

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Chrissy575

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]