Kamil Gric: Láká mě Skotsko. Příští rok tedy zůstávám v Evropě

Kamil si i přes svoji pracovní vytíženost udělá volný čas a vyráží poznávat rozmanitosti krajiny, kulturní památky, města s bohatou historiíí i další malebnosti nejen v evropských zemích. Dává totiž přednost přírodě a poznávácím zájezdům. Nejvíce ze všech míst, které navšítvil ho oslovilo a možná i oslnilo Švýcarsko, země plná kontrastů. Kamil se nyní chystá prozkoumat krásy Skotska, ale rád by viděl i Brazílii, Havaj nebo Kubu.

Kamil GricKamil Gric (*1985), jednatel společnosti xBizon, žije trvale v Brně. Jezdí autem značky Mazda avšak jeho vysněným modelem automobilu je Jaguar. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Mazda, Jaguar a BMW. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 61 030 km.

.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Týden ve Švýcarsku. Tahle malá země plná kontrastů si mě získala především svou rozmanitostí – úžasné scenérie v horách, města s bohatou historií, kulturní památky, přírodní útvary i letní vyžití. A to jsem zatím viděl jen asi 20 % z toho, co bych chtěl navštívit.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Než 10 míst, raději bych vybral konkrétní státy: Kuba, Čína, Nový Zéland, Indie, Japonsko, Brazílie, Havaii, Kanada, Švédsko, Velikonoční ostrovy.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Havana, Kuba, 2. Kuba, 3. Noční pohled na most v Suzhou, Čína, 4. TV věž, Šanghaj, Čína, 5. Punakaiki, Nový Zéland, 6. Indická brána, Indie, 7. Japonsko, 8. Japonsko, 9. Africký tulipán, Sao Paulo, Brazílie, 10. Honolulu, Hawaii, 11. Muzeum, Kanada, 12. Vancouver, Kanada, 13. Stockholm. Švédsko, 14. Malmö, Švédsko, 15. Velikonoční ostrov.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Letos jsem zatím byl na Moravě v Jeseníkách a v Itálii v Benátkách. Příští rok hodlám zůstat v Evropě: láká mě Skotsko, znovu Švýcarsko nebo země na severu Evropy.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Týden strávený v Singapuru s relativně málo pracovními povinnostmi a spoustou volného času na výlety, prozkoumávání jednotlivých čtvrtí a koupání. Tenhle státeček možná vypadá, že vás zabaví za den či dva, ale ani po týdnu jsem ještě neviděl vše.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Když jsem si zabouchnul klíče v autě; štěstí, že to bylo jen na Slovensku, kam nebylo problém povolat dobrovolníky s náhradním klíčem.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Řekl bych, že jako každý jiný; podle volného času, finančních možností a aktuální nálady.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Vyzkoušel jsem snad všechny větší české cestovky a překvapivě mezi nimi není jediná, kterou bych mohl veřejně vyzdvihnout či naopak pokárat. Měl jsem prozatím štěstí na bezproblémovou dovolenou, ať už jsem se vydal kamkoliv a s kýmkoliv. To platí jak pro cestovní kanceláře, tak zbylé účastníky zájezdu.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

České Švýcarsko. Kdo z mého okolí byl, chválil, já ale prozatím neměl možnost se tam vydat. Ještě jsem se ale popravdě nevzdal myšlenky, že se tam stihnu podívat letos koncem prázdnin, pokud to dovolí časové možnosti a počasí.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Jak se to vezme; lyžování v zimě ano. Moře už raději také v zimě. V létě je u nás teplo dost, takže dám raději přírodě a poznávacím zájezdům.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Aktivně i pasivně, záleží, co si pod tím pojmem představíte. Loňskou předvánoční dovolenou jsem strávil z půlky válením se a z půlky na tenisových kurtech. Kam tedy patří?

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Knižní průvodce a náplast na odřené paty.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Určitě zrcadlovkou. Netroufl bych si říci, že kompakty nefotí dobře, ale držet v ruce malinký foťáček a koukat na obrovský displej mi přijde nějakým způsobem nepatřičné a zvláštní Navíc patřím mezi ty, kteří fotí málo a pečlivě se probírají svými úlovky; ve finále pak zbude jen pár fotografií. Pravda je, že tím často lezu ostatním spolu-dovolenkářům na nervy.

Jak by vypadala cesta Kamila Grice kolem světa?



Itinerář

  • Brno – Švédsko (1 127 km)
  • Švédsko – Kanada (7 439 km)
  • Kanada – Kuba (5 283 km)
  • Kuba – Brazílie (5 941 km)
  • Brazílie – Velikonoční ostrov (6 612 km)
  • Velikonoční ostrov – Hawaii (7 127 km)
  • Hawaii – Nový Zéland (7 319 km)
  • Nový Zéland – Japonsko (9 069 km)
  • Japonsko – Čína (2 084 km)
  • Čína – Indie (3 881 km)
  • Indie – Brno (5 148 km)

Celkem: 61 030 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Martin Sojka

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]