Miroslav Hasa: Šanghaj je pro mě úplně jiná planeta

S prvotním výběrem dovolených nemá žádný problém, a vlastně ani starost. Manželka Miroslava Hasy vždy načrtne několik variant a nakonec oba dojdou k perfektní shodě. Již léta. Miroslav Hasa se přes celý rok intenzivně věnuje práci; dovolenou s rodinou proto bere o to vážněji. Vypnutí pracovního režimu vnímá zčásti jako umořování jakéhosi dluhu, který k rodině (z důvodu pracovního vytížení) cítí. Držíme palce a snad i doufáme, že se mu v brzké době podaří stanout v americké Nevadě a rozhlédnout se po nekonečném údolí Grand Canyon.

Miroslav HasaMiroslav Hasa (*1958), ředitel společnosti Trido, žije trvale v Blansku nedaleko Brna. Jezdí v automobilu Audi Allroad; tento typ vozidla je pro něj právě tím, které si vždy přál. Neměnil by. Mezi jeho tři nejoblíbenější značky patří Hewlett Packard, Puma a Nikon. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 43 394 km. Navštívil by Ameriku, Austrálii a Asii.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Nejkrásnější a nejčerstvější zážitky mám z loňského roku z Korsiky. Na relativně malém území tohoto ostrova se nacházejí různorodé a roztodivné krajiny. Od písčitých po sklanaté pláže. Od rozeklaných údolí a skal po zakulacené oblázky gigantických rozměrů, malebná města a vesničky s patinou hitorie a romantiky. A nepřehlceno turisty. Samozřejmě míst, kde zůstanete stát v němém úžasu je v Evropě i v ostatních světadílech mnoho. Korsika však jednoznačně patří mezi ně.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Především v USA bych rád navštívil Grand CanyonYellowstone, v Kanadě Montreal, v Austrálii Sydney s jeho operou, chtěl bych vidět Čínskou zeďindický Tádž Mahal, arabskou Dubai, Petrohrad se Zimním palácem a Ermitáží.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Montreal, 2. Montreal, 3. Yellowstone, 4. Yellowstone, 5. Grand Canyon, 6. Grand Canyon, 7. Grand Canyon, 8. Sidney, 9. Velká Čínská zeď, 10. Velká Čínská zeď, 11. Tádž Mahal, 12. Dubai, 13. Dubai, 14. Petrohrad, 15. Petrohrad

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Po předchozích letech zahraničních dovolených preferuji v poslední době spíš dovolené v České republice. Úroveň služeb se zlepšila a tak dovolená „doma“ již není handycapem. Naposledy jsme byli v zimě na lyžích v Jizerských horách; na léto chystáme cyklistiku v podhůří Krkonoš.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Čína, konkrétně Šanghaj. Úplně jiná planeta. Po přistání na letišti a cestou do města máte pocit, že jste nepřistáli v chudé Číně, ale v nejmoderněším americkém velkoměstě. Široké bulváry, rychlodráha magnetického vlaku, překrásné květinové záhony podél cest a velkolepé parky. Pak ale přejdete ve městě ulici a máte pocit, že vás stroj času přenesl o tři sta, čtyři sta sta let do minulosti. A to myslím doslova i do písmene. Neuvěřitelné protiklady. Dalším fenoménem je mentalita. Způsob myšlení je tak odlišný, že je velmi těžké hledat společný průsečík. Komunikace se jakoby navzájem míjí v jiném prostoru. Prostě nezapomenutelný zážitek.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Nepamatuji si. Buďto vidím ve všem špatném i to pozitivní a pak jsem na dovolené žádnou „hrůzu“ nezažil, nebo to špatné rychle zapomínám. Teď si ale vybavuji. Bylo to na krásném francouzském Azurovém pobřeží nedaleko Cannes. Šlo o pravidelné noční invaze komárů v hotelovém pokoji bez sítí proti hmyzu.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

S vybíráním dovolené nemám vůbec žádnou starost. S návrhy přichází manželka a po společném prodiskutování pak některý z nich realizujeme. Inspiraci získává z cestopisných časopisů a cestopisných pořadů v televizi, rad přátel a nakonec také z nepřeberné nabídky cestovních kanceláří. Hlavním kritériem pro výběr dovolené je „rodinná pohoda“ v hezké přírodě, popřípadě zajímavém městě.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

….

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

….

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Nijak silně. Občas se to ale vydaří. Letos jsme sice byli v zimě na horách, ale k moři se nechystáme.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Během roku se plně věnuji práci a cítím určitý dluh své rodině, proto dovolenou věnuji hlavně jí. A i když musíme skloubit různorodé zájmy každého člena, je to velmi příjemné.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Samozřejmě je obsah KPZ různý; podle činnosti a charakteru lokality do které se chystám. Jiný obsah bude při cestě do Paříže, jiný na mořskou pláž, jiný do odlehlých horských hřebenů. Mapy nahradila elektronická navigace. Obecně je kromě pár eurobankovek (popř. dolarů) asi nejdůležitější mobilní telefon.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Preferujeme značku Sony.

Jak by vypadala cesta Miroslava Hasy kolem světa?




Mapu můžete libovolně zvětšovat, zmenšovat a rolovat v ní všemi směry. Pokud klepnete na jakýkoli bod, ukáží se vám základní místopisné informace.

Itinerář

  • Blansko – Montreal (6 146 km)
  • Montreal – Yellowstone (2 760 km)
  • Yellowstone – Grand Canyon (1 062 km)
  • Grand Canyon – Sidney (12 590 km)
  • Sidney – Shanhaiguan (8 826 km)
  • Shanhaiguan – Tádž Mahal (4 065 km)
  • Tádž Mahal – Dubai (2 201 km)
  • Dubai – Petrohrad (4 305 km)
  • Petrohrad – Blansko (1 439 km)

Celkem: 43 394 km (vzdušnou čarou)

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]