Petr Mandík: Láká mě Rarotonga. Letos však mířím do Tanzánie

Petr je zapálený cestovatel, který při výběru destinací dá na doporučení svých přátel. Miluje exotiku a místa, která nejsou (co do četnosti návštěv) na prvních příčkách destinací nabízených cestovními agenturami. Mezi místa, kam se opravdu rád vrací, patří ale například i San Francisco a Barcelona. A nedá dopustit na domácí Krkonoše. Cítí se na jakýkoli neextrémní turistický výšlap, ale také umí poctivě pár hodin lenošit na plážích.

Petr MandíkPetr Mandík (*1969), šéfredaktor časopisu Computerworld, žije trvale v Praze. Jezdí v automobilu Ford Focus. Na automobily si moc nepotrpí, nemá ve svém arzenálu snů žádný typ, po kterém by toužil. Mezi jeho tři nejoblíbenější značky patří Old Navy, GAP a Levi’s. Petr vystavuje 3D fotografie z některých cest na stránkách 3DJournal, je také autorem knihy Příště se zmrazit nenechám. Na své neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil cca 47 415 km.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Je těžké vybrat jednu lokalitu, když je tak krásně na tolika různých místech světa. Nádherné scenérie jsou třeba okolo náhorních jezer u San Pedro de AtacamaChile, u chrámů rozesetých v indické Orchhe, ale třeba i v národním parku Angthonk nedaleko thajského ostrova Samui. Překvapivě silná atmosféra je na Machu Picchu, které zná snad každý z fotografií, ale realita člověka stejně nadchne.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

To bude ukrutně nespravedlivý výběr. Jen deset? Právě teď bych asi volil Velkou čínskou zeď, hory na severu Vietnamu, ostrov Komodo v Indonésii, v Austrálii ani na Novém Zélandu po jednom místě teď z hlavy rychle nevyberu, ale zastávky by tam byly určitě, ostrov RarotongaTichomoří, Velikonoční ostrov, vulkán PacayaGuatemale, lákal by mě i jih Chile, kam jsme při první cestě nedojeli, a nejspíš bych vybral i nějaké místo na Kubě. Ale po pravdě: Nikdy by nezůstalo jen u toho jednoho místa.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Kuba, 2. Kuba, 3. Guatemala, 4. Guatemala, 5. Chile, 6. Velikonoční ostrov, 7. Velikonoční ostrov, 8. Rarotonga, 9. Rarotonga, 10. Rarotonga, 11. Komodo, 12. Shanhaiguan.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Naposledy jsem se v zimě ohříval při cestě po jihu Thajska, právě se chystám do Tanzánie.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Těžko vybírat, ale mám-li zmínit jedno místo, kam by mě asi samotného nenapadlo se vypravit, tak je to Dubaj. Vždycky znova mě ale pohladí po duši třeba i San Francisco nebo Barcelona.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Ony se mnohé zážitky v průběhu času v paměti mění ze špatných v krásné. V indickém Varanasí nás zastihl svátek Holi, při kterém nás (i sebe) místní zmalovali barvami od hlavy až k patě. Pak jsme dva dny jeli modrozelenofialoví vlakem a říkali si, jak by bylo prima dostat ty barvy aspoň z obličeje. Ve studené vodě po cestě to bylo takřka bez šancí. Tenkrát nás to úplně netěšilo, teď na to rád vzpomínám.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Často na doporučení přátel a známých. Naštěstí mnoho z nich hodně cestuje po světě, a tak mají v rukávu spoustu skvělých tipů. A někdy člověku prostě padne do oka nějaká destinace, ani neví jak.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Z leteckých společností nikdy nezklamou ČSA. Když se s nimi vracím z cest, připadám si doma, už když vstoupím na palubu letadla.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Krkonoše. Pec pod Sněžkou. Krásné prostředí a turistické značení, kterému se hned tak něco ve světě nevyrovná.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Určitě ne. Odjíždím, když to práce dovolí, ale pokud možno mimo hlavní sezóny. I proto, že to vybírané destinace často vyžadují.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Aktivně poznáváme země, kam se vypravíme, ale dokážeme i pár hodin pasivně ležet v sítích u moře.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Kvalitní knižní průvodce. Doufám ale, že v dohledné době ho nahradí lehčí průvodce e-knižní.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

V posledním roce s Panasonicem TZ7. Malý, širokoúhlý, s HD videem.

Jak by vypadala cesta Petra Mandíka kolem světa?




Mapu můžete libovolně zvětšovat, zmenšovat a rolovat v ní všemi směry. Pokud klepnete na jakýkoli bod, ukáží se vám základní místopisné informace.

Itinerář

  • Praha – Guantanamo (8 266 km)
  • Guantanamo – vulkán Pacaya (1 736 km)
  • vulkán Pacaya – Magallanes (7 765 km)
  • Magallanes – Velikonoční ostrov (3 312 km)
  • Velikonoční ostrov – ostrov Rarotonga (3 143 km)
  • ostrov Rarotonga – Cookův průliv (2 845 km)
  • Cookův průliv – Mount Augustus (4 634 km)
  • Mount Augustus – ostrov Komodo (1 839 km)
  • ostrov Komodo – Fan Si Pan (3 665 km)
  • Fan Si Pan – Shanhaiguan (2 563 km)
  • Shanhaiguan – Praha (7 647 km)

Celkem: 47 415 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Riot

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]