Radek Sedlář: Aktivní dovolená? Let dvouplošníkem nad Floridou

Radek má evidentně v oblibě USA. Nejen že jeho z nejoblíbenějších dovolenkových míst byla Florida (dovede si představit, že by se tam odstěhoval tak říkajíc na vejminek), ale také v desítce míst, která by chtěl na své cestě kolem světa vidět, uvádí na čelních příčkách Nevadu. Letos na podzim by se rád podíval na řecký Kós, kde se (prý) v tomto období rodí želvy. “Toto bych viděl na vlastní oči opravdu rád,” dodává.

Radek Sedlář

Radek Sedlář (*1975), majitel společnosti ecommerce.cz, žije trvale v Bučovicích. Jezdí automobilem značky Škoda Superb; žádný vysněný model a typ automobilu nemá, bere je jako spotřební a užitný “materiál”. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Tommy Hilfiger, Google a ecommerce.cz. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 47 299 km, ze všech světadílů by, zdá se, vynechal pouze Austrálii.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Nejvíce jsem si užil ve Spojených státech amerických, konkrétně na Floridě. Pohoda, teplo a klid. Takhle bych si představoval, že strávím důchod.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

USA – nevadská poušť, Hooverova přehrada, Brazílie – Rio de Janeiro, Mexiko, Japonsko, Izrael, Srí Lanka, Švýcarsko, Rakousko (Vídeň), Keňa, Bhútán.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Nevadská poušť, USA, 2. Nevadská poušť, USA, 3. Hooverova přehrada, Nevada, 4. Hooverova přehrada, Nevada, 5. Rio de Janeiro, Brazílie, 6. Epcot, Mexiko, 7. Tokio, Japonsko, 8. Jeruzalém, Izrael, 9. Lankatilaka Viharaya, Srí Lanka, 10. Lucern, Švýcarsko, 11. Hofburg, Vídeň, Rakousko, 12. Lk. Turkana, Keňa.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Opravdovou dovolenou jsem naposledy strávil v okolí SplituChorvatsku. Dovolenou mixovanou napůl s prací jsem zažil loni v New Orleans a v Las Vegas. Letos nás čeká v půlce prázdnin dokončení nového domu a stěhování, takže na léto nic konkrétního neplánujeme. Ale moc rád bych se na podzim podíval na řecký Kós, kde se prý v tomto období rodí želvy – to bych viděl na vlastní oči opravdu rád.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Zajímavá byla dvoudenní cesta do Belgie, kde jsme se ubytovali v hotelu poblíž čtvrti, kde se Evropané obvykle příliš nevyskytují. Když jsme šli do těchto míst na večeři, dívali se nás dost udiveně, na druhou stranu z nás měli docela radost a chovali se velmi vstřícně. Nicméně na belgické pralinky z místních obchodů nedám dopustit, domů jsem je vezl „po kilech“.

Jaký byl váš nejhorší zážitek z cest?

Ne příliš hezký zážitek jsem měl na Maltě. Dost nerad vzpomínám na hotel CorinthiaMarina, kde i přesto, že hotel nepatří k nejlevnějším (nejel jsem přes cestovku, takže cena nebyla nejmenší), poskytoval příšerný servis a personál se k nám choval dost přezíravě. Pokoj měl takovou akustiku, že jsem slyšel a cítil úplně všechno, co se dělo v kuchyni, a když jsem personál několik nocí poměrně „intenzivně“ přesvědčoval, aby nás přestěhovali, nebrali mě příliš vážně.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Zcela pragmaticky; podle toho, kdy mám čas, v rozhodování hraje samozřejmě taky roli přání rodiny.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Ještě nikdy jsem nejel na dovolenou s cestovní kanceláří. Co se leteckých přepravců týče, velmi spokojený jsem byl s British Airways.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Moc se mi líbí celá jižní Morava se svými vinnými sklípky a nádhernou přírodou, krásná je celá Pálava a oblast Nových Mlýnů.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Rozhodně ne, dovolenou neplánuji, rozhoduji se spíše akčně, podle času a možností.

Trávíte dovolenou spíše aktivně, nebo pasivně? Vždy s dětmi, nebo se umíte utrhnout pouze s partnerem?

Nejaktivnější jsem byl ve chvíli, kdy jsem nasedl do dvouplošníku a prolétl se nad západní Floridou. Jinak si klidně lehnu, poslouchám hudbu, užívám slunce a na nic nemyslím. Pravdou je, že takhle se podaří strávit dny volna jen v případě, že jedeme sami s partnerkou. Jakmile vezmeme děti, stane se dovolená prudce aktivní. Snažím se oba režimy, s dětmi a bez nich, pravidelně střídat.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Knížka a iPod.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Takovým, co je zrovna po ruce, ideálně co nejmenším. Zrcadlovka je poměrně objemná a většinou se mi ji nechce tahat.

Jak by vypadala cesta Radka Sedláře kolem světa?



Itinerář

  • Brno – Rakousko (110 km)
  • Rakousko – Švýcarsko (591 km)
  • Švýcarsko – Brazílie (9 369 km)
  • Brazílie – Mexiko (7 680 km)
  • Mexiko – Nevada (2 988 km)
  • Nevada – Japonsko (8 343 km)
  • Japonsko – Bhútan (4 786 km)
  • Bhútan – Srí Lanka (2 430 km)
  • Srí Lanka – Keňa (4 927 km)
  • Keňa – Izrael (3 640 km)
  • Izrael – Brno (2 435 km)

Celkem: 47 299 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Miami_jj

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]