Martin Cígler: Prožil jsem Silvestr na Sahaře. Týden v poušti mimo civilizaci. Stálo to za to

Martin projel slušný kus světa. Na dovolené jezdí nejraději “na vlastní pěst”. Proč pokaždé spoléhat na kompletní servis cestovních kanceláří a neprožít raději cestu po svém… Martin se díky své odvaze a vynalézavosti dostal autem až na největší poušť světa, Saharu; strávil tam Silvestra. Netradičný, neplánovaný a přesto báječný výlet, který u Martina zanechal prozatím ty nejkrásnější vzpomínky na dovolenou. Martin by nám vyjmenoval daleko vice mist, kam se určitě podívá, ale mezi tři nejaktuálnější řadí Špicberky, Grónsko a Aljašku.

Martin Cígler

Martin Cígler (*1964), CEO společnosti CÍGLER SOFTWARE, žije trvale v Brně. Jezdí automobilem značky VW Multivan v off-road úpravě Seikel a vysněný model automobilu nemá; je spokojený se stávajícím. Značky věcí Martina neberou. Kupuje a vybírá věci podle funkčních vlastností. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 49 996 km.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Těžko říct; všechny byly pěkné. Nicméně jedna se trošku vymykala. Prožil jsem Silvestr na Sahaře, byl to týden v poušti mimo civilizaci a stál za to.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Jenom deset? To nedám. Přidejte! Špicberky, Grónsko, Aljaška, Patagonie, Nový Zéland, Austrálie, Blízký východ, Malajsie a okolí.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Špicberky, Severní ledový ocean, 2. Špicberky, Severní ledový ocean, 3. Grónsko, 4. Grónsko, 5. Aljaška, 6. Patagonie, Jižní Amerika, 7. Patagonie. Jižní Amerika, 8. Nový Zéland, 9. Nový Zéland, 10. Austrálie, 11. Blízký východ, 12. Malajsie.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

V létě jsem byl pět týdnů na Islandu, projeli jsme jej křížem krážem. Příští rok plánuji, že bychom projeli Turecko a možná i kousek dál ná východ.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Moje první konference v USA. Nemám rád „civilizované země“, ale jihovýchod severní Ameriky mě dostal.

Jaký byl váš definitivně nejhorší zážitek z cest?

Počítám, že jej mám ještě před sebou. Zatím jsem vždycky přežil.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Často to jsou náhody. Např. do severní Afriky jsem se dostal tak, že jsem chtěl jet do Španělska, ale nechtělo se mi řídit tam i zpět. Tak jsem hledat nějaký trajekt třeba z Francie na jih a našel jsem ten ze Sété do Tangeru. No a když už jsem byl v Tangeru, tak jsem nakonec dojel autem až na Západní Saharu.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Většinou jezdím na vlastní pěst, s cestovkou jsem byl snad jen třikrát za život. Ale jeden z těchto zájezdů byl právě zmíněný Silvestr na Sahaře, pořádala jej Adventura a fakt stál za to.

Setkal jste se na cestách s nějakým nádherným gastronomickým zážitkem, který vám naprosto učaroval a rozhodně byste ho doporučil?

Vždy se snažím jíst lokální speciality, i když třeba některé moc k jídlu pro nás Evropany nejsou. Ale zamiloval jsem si čínskou kuchyni, tu pravou, kterou vám udělají třeba ve vnitřním Tibetu.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Vracím se každoročně na Kralický Sněžník. Na přelomu září a října je tu inverzní moře mraků pod Vámi prakticky pravidlem.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Ne. Už jsem to zažil i naopak.

Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše (hory), resp. nejdále od domova?

Nejvýše jsem byl v Tibetu, pětka vepředu, dál si to nepamatuji. A nejdále asi právě ta Čína, když si tak ten glóbus zkusím představit.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Knížka – ideálně v nějakém PDA, aby nebyla moc těžká. Když jsem se snažil si vybavit normální KPZku, tak mi nakonec vždy chybělo to, na co jsem zapomněl. Do divočiny sebou vozím nějaká širokospektrální antibiotika.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Používám Canon 1Ds Mark III, krásný stroj, jen se občas pronese. Výsledky jsou na www.cecik.cz.

Jak by vypadala cesta Martina Cígler kolem světa?



Itinerář

  • Brno – Špicberky (2 638 km)
  • Špicberky – Grónsko (973 km)
  • Grónsko – Aljaška (4 628 km)
  • Aljaška – Patagonia (12 423 km)
  • Patagonia – Nový Zéland (10 174 km)
  • Nový Zéland – Austrálie (3 140km)
  • Austrálie – Malajsie (5 701 km)
  • Malajsie – Blízký východ (7 944 km)
  • Blízky východ – Brno (2 375 km)

Celkem: 49 996 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: Cyberslayer’s

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]