Sanssouci, zámek na vinohradu

V roce 1747 byl pruským králem Fridrichem II. slavnostně otevřen zámek, jehož název sám napovídá, za jakým účelem byl postaven: sanssouci totiž znamená bezstarostný. Zámek Fridrichovi sloužil jako místo odpočinku a únik před královským povinnostem.

Raději chtěl zapomenout na přísně organizovaný život na královském dvoře v Postupimi a raději se proto věnoval svým koníčkům: hudbě a diskuzím s filozofy, vědci a spisovateli. Zámek se později stal opravdovým vládním sídlem pruského krále. A dokonce ani nevadilo, že byl zámek postaven na vinohradu, a nebyl tak pro politické účely příliš vhodný.

Schodiště se 132 schody

Architekt George Wenzeslaus von Knobelsdorff začal v dubno 1745 se stavbou zámečku. Již zmiňovaný vinohrad, zde již stál. U vchodu do královského dvora vybudoval půlkruhovou kolonádu, aby se projíždějící kočáry pohybovaly v dostatečné vzdálenosti. Nahoru k zámečku postavil schodiště se 132 schody. Díky Knobelsdorffově umění vyzařuje jednopatrová, okrově žlutá stavba, plná denního světla, s měděnou kupolí venkovskou pohostinnost, pocit rodinné pohody.

Zámeček má pouze 12 místností. Jednou z nejhezčích je koncertní sál, jehož nástěnné malby a hravá rokoková výzdoba připomínají Mozartovy veselé skladby. V Mramorovém sále s 16 sloupy a zlatem zdobenou kupolí se scházel Fridrich II. s umělci, filosofy a vědci.

Sanssouci, Kamjezdi.cz

Park jako příjemný doplňek

Architekt Knobelsdorff také v Sanssouci vytvořil první park – barokní zahradu se sochami, vázami, sfingami, pavilony, jeskyněmi fontánami, jezírky a altánky. Na ploše parku, které zaujímá rozlohu 300 ha byly postaveny i další stavby, například obrazová galerie, dům pro hosty, obelisk a čínský pavilon.

Zámek se nachází v Postupimi v německé spolkové zemi Braniborsko. Otevírací doba květen až říjen.

Ilustrační mapa umístění divů světa

Zobrazit umístění všech popsaných Divů světa na velké mapě.

Zdroj fotografií: tetegil

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]