Uluru, červené srdce Austrálie

Uluru, dříve Ayersova skála, je posvátným místem domorodců; připomíná obří balvan ze žhavého magmatu. Šířka skály je 2,5 km, délka 3,5 km a výška 350 m. Tento pískovcový monolit leží jihozápadně od Alice Springs a je největší izolovanou skalní masou na světě. Tento útvar vznikl zhruba před 600 miliony lety. Název Uluru lze překládat jako Místo, které vrhá stíny. Domorodci věří, že na počátku světa stvořili Uluru duchové, kteří mohou také za vznik hor, vody, zvířat, rostlin i lidí.

Hezká legenda domorodců také vypráví o bájném člověku, který z obrovské písčité duny vytvořil spícího mrože, z něhož se později stalo Uluru. Hezké, co říkáte.

Kilometry jeskyň a výklenků

Uluru je protkáno několika jeskyněmi a řadou výklenků, v nichž byly objeveny malby kmenů Loriťa a Piťanťaťara. Lze na nich spatřit bojovníky, lukostřelce, oštěpaře, ale také zvířecí hlavy. Některé jeskyně měly rituální význam, proto do jejich prostor měly ženy a mladíci vstup přísně zakázán.

Nejvhodnější doba návštěvy je od dubna do října. Abyste mohli Uluru spatřit, využijte mezinárodních letů do Darwinu, odtud již vnitrostátní linkou směr Alice Springs a Yulara. Poté je třeba pokračovat necelých 500 km automobilem.

Ilustrační mapa umístění divů světa

Zobrazit umístění všech popsaných Divů světa na velké mapě.

Zdroj úvodní (photocredit) fotografie: hekris

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]