Tomáš Skolek: v zimě se rád ohřeju v horké vodě a pak šup do roháčských kolib

Tomáš už si našel ideální místo jak pro svoji letní, tak zimní dovolenou. Přestože se podíval i na další kontinenty, dává přednost Evropě a krajům s atmosférou. Jeho srdcovou záležitostí se staly hlavně slovenské Západní Tatry pyšnící se několika dvoutisícovkami a svým náležitým místem v Tatranském národním parku. V létě si zase užívá klidu zapadlých uliček severního italského městečka, kde si vychutnává absence turistů a místních lahůdek.

Tomáš Skolek působí od ledna 2009 jako šéfredaktor portálu Finance.cz. Absolvent Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně má teď na webu na starosti problematiku bankovnictví, úvěrů a půjček a financování bydlení. Od ukončení studia naplňuje jeho pracovní život zatím hlavně redaktorská činnost. Na své vysněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil asi 36 408 km.

1) Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená a proč?

Tato otázka není úplně pro mě. Zatímco za studentských let jsem trochu cestoval, poslední roky se ustálilo jak letní, tak zimní místo dovolené. V zimě slovenské Roháče a v létě jedno malé neturistické městečko v Itálii. Nejkrásnější dovolené jsou tudíž všechny na těchto místech. Abych to vysvětlil.

Západní Tatry jsou má srdcová záležitost. Na zimní dovolené nemusím celý den brousit hrany lyží a tři hodiny na svahu jsou tak akorát. Oblast Roháčů nabízí několik termálních koupališť, a co může být lepšího než po lyžování zalézt do horké vody? A konečně, miluji atmosféru místních restaurací – kolib.  Když to shrnu: kombinace možností trochu si zalyžovat, ohřát se v horké vodě a pak si dát něco dobrého v příjemném prostředí dělá ze Západních Tater mou oblíbenou zimní dovolenou.

Měl jsem to štěstí, že jednoho dne mě cesty dovedly do malého italského městečka se jménem Potenza Picena v provincii Marke. Na Čecha tam člověk nenarazí a vlastně, kdo neumí italsky, ten by tam ani moc nepochodil. Městečko s úzkými uličkami na kopci vyniká až hmatatelnou atmosférou dávných časů. Nenápadné restaurace navštěvují pouze místní rodiny. V obchůdcích najdete lahodné produkty místních zemědělců. A že je z čeho vybírat: druhy sýrů, šunky, těstovin či ovoce – jen těžko představitelné pro někoho, kdo to nezažil.

2) Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Až budu mít v daném roce za sebou svou oblíbenou zimní a letní dovolenou, na kterých si odpočnu, načerpám sílu a dobře se najím, lákají mě hlavně dobrodružství vysokých hor, případně přírodních parků.  Na cestě kolem světa bych tedy začal někde v italských Dolomitech a pokračoval přes Francii někam do jihoamerických And a pak snad až někam do Nepálu. Kdybych musel zastavit v nějakém městě, byla by to pravděpodobně Barcelona.

a my vám ukážeme, co byste mohl vidět.

Zdroje fotografií (photocredit): 1. italské Dolomity, 2. Francouzské Alpy, 3. Národní Pak Écrins, 4. Národní park Écrins, 5. Barcelona, 6. Andy, 7. Národní park Paracas, 8. Národní park Paracas, 9. Nepál

3) Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Jak už jsem napsal, dovolené jsou tak nějak do dalších let vybrané. Vše další záleží na času a na financích.

4) Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše a nejdále od domova?

Nejdále jsem byl v Kazachstánu na meetingu EBRD v Astaně a pak na západě i východě USA během studentských let. Nejníže položené místo bylo určitě Údolí smrti, to nejvýše položené nestojí zatím za řeč.

5) Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Plzeňské pivo a plácačka slivovice.

.

.

Jak by vypadala cesta Tomáše Skolka kolem světa?

Itinerář:

  • Brno – italské Dolomity (513 km)
  • italské Dolomity – Francouzské Alpy (411 km)
  • Francouzské Alpy – Národní park Écrins (51 km)
  • Národní park Écrins – Barcelona (480 km)
  • Barcelona – jihoamerické Andy (10 247 km)
  • jihoamerické Andy – Národní park Paracas (1 237 km)
  • Národní park Paracas – Nepál (17 474 km)
  • Nepál – Brno (5 995 km)

Celkem: 36 408 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: maxpamp

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]