Roman Rak: dovolená je jako žena, každá krásná svým způsobem

Roman Rak se s výběrem dovolené snaží vyhýbat přelidněným a komerčně navštěvovaným oblastem běžného turistického cestování. Jeho bodem zájmu se tak staly zejména Afrika a Asie. Podíval by se rád třeba do Vietnamu či Kostariky.

 

Roman Rak je CEO společnosti Iris Ident, která se zabývá problematikou identifikace a zabezpečení motorových vozidel. Na své vysněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil asi 58 712 km.

.

.

1) Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená a proč? 

Nejkrásnější dovolená? To je asi jako nejkrásnější žena. Každá žena je svým způsobem krásná, stejně tak dovolená. Záleží na tom, co chceme vidět za krásu, co chceme zažít, co si představujeme pod pojmem dovolená. Pro mě je každá dovolená krásná, když si ji mohu sám promyslet, prostudovat, připravit si předem trasu, ubytování. Dovolená je krásná, když se mohu pohybovat volně, mám kolem sebe nedotčenou přírodu, zajímavé a otevřené lidi, mohu fotografovat, přivezu si spoustu fotografií , zážitků a poznatků, které mne inspirují a dodávají sil do celého dalšího roku, než zase někam odcestuji.  Pro mne byli nejkrásnější všechny dovolené strávené v Africe a Asii.

 

2) Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa.

Zambie, Uganda, Kambodža, Vietnam, Borneo, Malajsie, Čína, Nový Zéland, Venezuela, Kostarika

…a my Vám ukážeme, co byste mohl vidět.

 

3) Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Mým kritériem je vyhnout se přelidněným nebo komerčně navštěvovaným oblastem, které jsou zájmem běžného turistického cestování. Důraz je kladen na divokou přírodu a původnost obyvatelstva. Snažím se vyhnout oblastem postižených „globální ekonomikou“, pochopitelně i konfliktním regionům. Krédem je bezpečné „dobrodružství“, rozumný/přijatelný adrenalin, aby člověk na dovolenou měl co nejlepší vzpomínky a spoustu neobvyklých a originálních fotografií. Dovolenou organizovat tak, aby nebyl promarněn ani jeden den zbytečnými přesuny a pokud je to možné, aby bylo reálné se zastavit tam, kde se nám líbí a nemuseli jsme nikam pospíchat. Ideální je dovolená po vlastní ose, se vhodně vybíranými, nezávislými dopravními prostředky.

4) Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše a nejdále od domova?

Vrchol Elbrus (5 642 m.n.m.), jezero Bajkal.

5) Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Šicí souprava, léky, pevná izolepa, pevný provázek, kartička pojištění a kreditní karta.

 

Jak by vypadala cesta Romana Raka?

Itinerář:

  • Praha – Kostarika (9 756 km)
  • Kostarika – Venezuela (12 075 km )
  • Venezuela – Zambie (22 149 km)
  • Zambie – Uganda (24 619 km)
  • Uganda – Nový Zéland (38 152 km)
  • Nový Zéland – Borneo (45 542 km)
  • Borneo – Malajsie (47 013 km)
  • Malajsie – Kambodža (48 891 km)
  • Kambodža – Vietnam (50 376 km)
  • Vietnam – Čína (52 435 km)
  • Čína – Praha (58 712 km)

Celkem: 58 712 km

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]