Jan Březina: Mám velkou mapu světa, na které škrtám místa, kde jsem už byl

Honza se již řadu let věnuje profesionálnímu fotografování míst celého světa. Povolání fotografa naprosto vypovídá o tom, že je Honza zcestovalý a má tak nespočetnou zásobu krásných, ale i nepříjemných zážitků ze svých cest. Honza má rád teplo, proto dovolenou i pracovní cesty tráví raději ve slunečných destinacích. Přestože viděl na vlastní oči už pěknou řádku zajímavých míst, mezi TOP10 míst řadí například Montanu, Fidži nebo Edinburgh.

Jan BřezinaJan Březina (*1975), ředitel Institutu digitální fotografie, žije trvale v Praze. Namísto auta Honza sedlá Kawasaki 1400GTR a jeho vysněným automobilem je Dodge. Mezi jeho nejoblíbenější značky patří Dodge, Jeep či GMC. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazil zhruba 51 731 km.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Opravdová dovolená je pro mě trochu komplikovaný dojem, protože spojuji většinou dovolenou s cestováním za fotografií, takže tak trochu s prací. Ale rozhodně nejvíc a nejkrásnějšího času jsem strávil v Kalifornii.

Vyberte 10 míst, která byste navštívil na cestě kolem světa…

Edinburgh, Rejkjavík, Quebeck, Montana, Kostarika, Chile, Fidži, Nový Zéland, Sapporo, Tibet.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Edinburgh, 2. Edinburgh stare město, 3. Reykjavík, 4. Montana, 5. Montana, 6. Kostarica, 7. Kostarica, 8. Fitz Roy Mountain, Chile, 9. Fidži, 10. Nový Zéland, 11. Sapporo,12. Tibet.

Kde jste byl na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Teď jsem se právě vrátil z New Yorku. Cesta byla částečně pracovní, ale zpestřili jsme si jí několika zajímavými dny v New Jersey. Pokud by se to nepočítalo, tak před tím jsme si moc užili Austrálii a Indonesii. A kam dál? Za čtrnáct dní odlétám do Namíbie fotit do národního parku Etosha a do dun.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Několikrát ročně vyjíždím s fotografickými expedicemi IDIFu. Úžasných míst jsme navštívili už pěknou řádku. Mezi moje srdeční patří západní pobřeží USA, Austrálie nebo třeba Island.

Jaký byl váš definitivně nejhorší zážitek z cest?

Jednoznačně to byl návrat na špinavé, hektické a neuvěřitelně zakouřené letiště ve Frankfurtu po několika týdnech v přírodě. Pokud si zvyknete na klid, pohodu a čistý vzduch, tak návrat do Evropy bývá někdy vážně těžký.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Mám velkou mapu světa, na které škrtám místa, kde jsem už byl a když plánuji novou cestu, tak se snažím vymyslet zajímavý nový křížek. A přiznám se, že mám rád teplo a alespoň základní komfort civilizace jako je pitná voda, postel či aspoň občas trocha elektřiny.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojen?

Jsem poměrně náročný a netradiční cestovatel, takže jsem nakonec založil vlastní malou cestovní kancelář a svoje cesty si připravuji sám. Z leteckých společností v poslední době nejčastěji používám British Airways, ale jednoznačně nejlepší servis mají dnes asijské aerolinky.

Setkal jste se na cestách s nějakým nádherným gastronomickým zážitkem, který vám naprosto učaroval a rozhodně byste ho doporučil/a?

Prakticky na každé cestě! Jídlo mám snad ještě o trochu radši než cestování a tak, se u mne tyto dvě věci vždy snoubí. Namátkou úžasné islandské skopové, texaské steaky, nebo třeba thajské Pad Thai za deset Báthů z igelitového pytlíku uprostřed ulice.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Vyrůstal jsem v Českém ráji a moc rád se tam vracím. V tomto jsem opravdu konzervativní a rád se vracím ke svým kořenům. Navíc je to opravdová perla nejen Čech.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

Naopak. V zimě Asie, na jaře jižní a severní Amerika, v létě ledovce a na podzim třeba Austrálie. Na všech cestách fotografuji, takže se podřizuji zajímavým scenériím a vhodným světelným i klimatickým podmínkám.

Vzpomenete si, kde na světě jste byl nejvýše (hory), resp. nejdále od domova?

Nejvýš jsem byl zatím určitě v Peru, nejhlouběji v mrtvých místech (mrtvé údolí nebo možná moře?), nejdál asi jihovýchodní Austrálie. Nicméně se to v mém případě dost těžko rozpoznává, protože mám tendence cestovat opravdu daleko velmi pravidelně.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

No kdyby tam byla jediná věc, tak to bude fotoaparát. Hned jako druhý by šel nějaký alespoň malý notebook či iPad, protože jsem závislý na internetu.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Tím nejlepším, co mám zrovna k dispozici. V poslední době Canon EOS 1Ds Mark III, Sony Alfa 850 apod. Můj fotobatoh má většinou bohužel kolem 15-20kg a zatím jsem nenašel způsob, jak jej zmenšit.

Jak by vypadala cesta Jana Březiny kolem světa?



Itinerář

  • Praha – Edinburgh (1 342 km)
  • Edinburgh – Rejkjavík (1 375 km)
  • Rejkavík – Québec (3 524 km)
  • Québec – Montana (2 997 km)
  • Montana – Kostarika (2 066 km)
  • Kostarika – Chile (5 570 km)
  • Chile – Fidži (10 993 km)
  • Fidži – Nový Zéland (2 468 km)
  • Nový Zéland – Sapporo (9 751 km)
  • Sapporo – Tibet (4 930 km)
  • Tibet – Praha (6 715 km)

Celkem: 51 731 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: querman

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]