Vodopády Iguacu jsou místem, kde se rodí mraky

Vodopády Iguacu jsou považovány za nejmocnější vodní masu na světě. Naleznete je na stejnojmenné prastaré brazilské řece Iguacu na hranicích mezi Argentinou a Brazílií v Jižní Americe. Projížďkou po horním toku řeky zprvu slyšíte jenom vřískot opic a křik exotického ptactva. Avšak brzy z dálky uslyšíte mohutné dunění, které stále nabírá na síle. Nastal ten pravý čas vrátit se zpět nebo rychle zamířit ke břehu.

Ďáblův chřtán

Toto mohutné dunění vzniká na již zmiňované jižní hranici Brazílie s Paraguayí a Argentinou, kde řeka Iguacu padá z více než 4 000 m široké zátočiny přes strmé čedičové skály do 70metrové hloubky. Vodní masa se řítí do kaňonu – Ďáblův chřtán, který je posledním klidným místem až k ústí řeky do toku Paraná (druhá největší řeka Jižní Ameriky).

Kromě vodopádu zde burácí 21 větších a přibližně 250 m menších peřejí o celkové šíři 4 km. Hlavní peřej, která je široká 1 km se nazývá Ďáblova rokle. Z vody tak vystupuje hustá mlha. Oblast je proto pro okolní indiány z kmene Guarini Místem, kde se rodí mraky. Ze strany Brazílie, jsou vodopády vidět v plné kráse. I proto, Brazilci považují Saltos do Iguacu za jeden z největších přírodních divů světa, kterému se nerovnají ani známé Niagarské vodopády. Vodopády Iguacu jsou totiž třikrát větší než Niagary a mají dvaapůlkrát větší průtok.

Řeka Iguacu (1 320 km dlouhý tok) pramení v pohoří de Serro do Mar, které se táhne podél brazilského pobřeží Atlantského oceánu. Nejvhodnější doba k návštěvě vodopádů Iguacu je v období od listopadu do března.

Ilustrační mapa umístění divů světa


Zobrazit umístění všech popsaných Divů světa na velké mapě.

Zdroj úvodní (photocredit) fotografie: Berlotti

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]