Tereza z Davle: Projela jsem dvakrát křížem krážem USA ve starém americkém autě Lincoln Continental

Obavy z cestování na vlastní pěst Tereza nezná. V roli přítelkyně, manželky, matky či fotografky zavítala na místa, která určitě běžně na seznamu zemí nemáme. Tereza je také opravdovým gurmánem. Jak sama říká – jídlo miluje a vždy se těší na speciality navštěvovaných zemí. Ve výčtu 10 zemí, které by Tereza chtěla poznat nechybí české Beskydy, zahraniční země a místa jako například Petra v Jordánsku nebo Marrákeš v Maroku.

Tereza DavleTereza z Davle (*1975), fotografka, žije trvale v Kounici. Jezdí v automobilu značky Škoda, ovšem vysněný automobil Tereza nemá. Auta vnímá jako spotřební záležitost. Mezi její nejoblíbenější tři značky patří Canon, Levis, čokolády Lindt. Na své prozatím neuskutečněné cestě kolem světa by vzdušnou čarou urazila zhruba 43 211 km.

.

Jaká byla vaše dosud nejkrásnější dovolená?

Projela jsem dvakrát křížem krážem USA ve starém americkém autě Lincoln Continental, bylo mi 21 a jeli jsme to s mým tehdejším přítelem několik týdnu. Časově jsme byli flexibilní, zastavili jsme si, kde jsme chtěli, spali v levných motelech a pod stanem. První cesta začínala v Kalifornii přes Texas a končila na Floridě a zpět. Druhá cesta vedla ze Seattle přes Chicago do New Yorku a zpět po U.S. Route 66 do L.A. Byly to úžasné cesty, na které moc ráda vzpomínám. Podobně jsem projela i Jižní Ameriku. Cestu jsem absolvovala s mým manželem. Vzali jsme se na ambasádě v Buenos Aires a projeli země s batohem na zádech. Argentinu, Paraguay, Uruguay, část Chile a Brazílie. Zrovna jsem byla v pátém měsíci těhotenství a vše proběhlo bez nejmenších problémů. Jižní Amerika je prostě úžasná.

Vyberte 10 míst, která byste chtěla navštívit na cestě kolem světa…

Marrákeš v Maroku, Bali, Tádž Mahál v Indii, Petra v Jordánsku, Srí Lanka, Martinik, Havana – Kuba, Bora Bora, Santorini v Řecku, Beskydy.

… a my vám ukážeme, co byste mohl vidět

Zdroje fotografií (photocredit): 1. Marrakeš, 2. Bali, 3. Tádž Mahál, 4. Petra, 5. Srí Lanka, 6. Martinik, 7. Havana, 8. Bora Bora, 9. Santorini, 10. Beskydy, 11. Petra, 12. Kuba.

Kde jste byla na dovolené naposledy a kam se chystáte příště?

Naposledy jsem byla v rakouských Alpách na lyžích, byla to klasická zimní rodinná dovolená. Momentálně se chystám do Francie, chtěla bych projet Bretaň a část Normandie. Budu mít s sebou ale dvě malé děti, takže veškeré výlety budou záležet na jejich momentální kondici.

Jaká byla vaše nejzajímavější pracovní cesta?

Pracovně jsem byla pouze v Itálii, Francii a na Ibize, kde jsem fotografovala ženy. Jinak pracovně do ciziny moc nejezdím.

Jaký byl váš definitivně nejhorší zážitek z cest?

Nejhorší byly střevní potíže v Tunisu, kvůli kterým jsem skoro neopustila hotel a rozhodily mi zažívání na několik týdnů.

Jak a podle čeho vybíráte dovolenou?

Dle času, který si mohu dovolit strávit mimo republiku, zda budu mít s sebou děti či nikoli. Samozřejmě i finance hrají svoji roli.

Se kterými cestovními kancelářemi, popř. leteckými přepravci jste byl velmi spokojena?

Většinou jezdím na vlastni pěst, ale vyloženě nepříjemné zážitky jsem kromě Sunny Days neměla s žádnou cestovkou či leteckou společností.

Setkala jste se na cestách s nějakým nádherným gastronomickým zážitkem, který vás naprosto učaroval rozhodně byste ho doporučila?

Miluji jídlo a do zemí kam jezdím se vždy na jídlo těším. V Paraguayi jsem měla výborná grilovaná hovězí žebra v italské Mattinate, úžasné Fritto Misto, do chorvatské vesničky Ston jezdím na mušle a v dánském městě Aalborg jsem jedla úžasně podávaného platýse.

Která z ryze českých destinací je pro vás velmi atraktivní?

Český Krumlov, Třeboňsko a jihočeské rybníky.

Máte v sobě ukotven klasický dovolenkový režim, tedy lyžování v zimě a moře v létě?

V zimě na hory jezdím nepravidelně, ale moře v létě si dopřávám pravidelně. Jsou to destinace pouze v Evropě. Připadá mi zvláštní letět v létě na dovolenou na Kubu nebo do Thajska. Když má Evropa vyhřáté moře a je zde teplo.

Vzpomenete si, kde na světě jste byla nejvýše (hory), resp. nejdále od domova?

Na severní polokouli to byla Aljaška. Národní park Denali, na jižní polokouli Argentina– Ushuaia nejjižnější město na světě, říká se mu taky konec světa.

Co nesmí chybět ve vaší (KPZ) krabičce poslední záchrany?

Nic takového nevlastním. Pokud jedu za hranice, vždy se zdravotně pojistím, vezmu kreditní kartu a mobil. Snad by mi tyto věci k záchraně pomohly.

Jakým typem fotoaparátu nebo kamery zachycujete vaše dovolenkové zážitky?

Pokud možno co nejmenším digitálním automatem jakékoli značky. Chci mít jen vzpomínky na místo, kde jsem byla. Na dovolené si chci od fotografování odpočinout, proto tam netahám těžké zrcadlovky s několika objektivy. Pokud bych nutně potřebovala krasné fotografie z místa pobytu, koupím si je na pohledu.

Koho byste vy osobně zařadila mezi úspěšné Čechy? Dáte nám tip, doporučení?

Antonin Kratochvil – fotograf, Michal Rittstain- malíř.

Jak by vypadala cesta Tereza z Davle kolem světa?



Itinerář

  • Kounice – Beskydy (224 km)
  • Beskydy – Santorini (1 567 km)
  • Santorini – Petra (491 km)
  • Petra – Tádž Mahál (6 271 km)
  • Tádž Mahál – Srí Lanka (796 km)
  • Srí Lanka – Bali (4 187 km)
  • Bali – Bora Bora (10 053 km)
  • Bora Bora – Kuba (8 728 km)
  • Kuba – Martinik (2 432 km)
  • Martinik – Marrákeš (5 681 km)
  • Marrákeš – Kounice (2 781 km)

Celkem: 43 211 km (vzdušnou čarou)

Zdroj (photocredit) úvodní fotografie: JaviC

Facebook komentáře:

Zajímavosti a tipy

Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na […]